Koronaviruksen vaikutukset opetukseen
Lukuvuosi 2021-2022 aloitetaan kaikkien ikäluokkien osalta lähiopetuksessa.
Syksyn 2021 aikana voidaan joutua siirtymään laajemmin etäopetukseen alueellisesti tai paikallisesti, mikäli koronavirustartunnat lisääntyvät nopeassa tahdissa. Pieksämäen lukiossa on varauduttu toimimaan mahdollisten uusien viranomaismääräysten tai –suositusten mukaisesti.
Etäopetuksen siirtyminen sujuu tarpeen vaatiessa nopeasti, kuten edellisen lukuvuoden aikana huomattiin. Opettajakunta kokoontuu ennen lukuvuoden alkua laatimaan toimintasuunnitelmaa mahdollisen koronapandemian aiheuttaman uuden poikkeustilanteen varalta.
Koronaviruksen aiheuttamien opiskeluvaikeuksien huomioiminen lukuvuonna 2021-2022
Yhteisöllisyyden vahvistamiselle ja rakentamiselle annetaan tilaa niin ryhmänohjauksessa kuin oppiaineiden opiskelussa. Työjärjestyksessä on maanantaisin klo 11-12 aikaa mm. ryhmänohjaustuokioihin. Lukuvuoden ensimmäisenä päivänä opiskelijoiden kanssa keskustellaan yhteisistä ohjeista tai säännöistä niin turvallisuuteen kuin yhdessäoloon liittyen.
Aineenopettajat keskustelevat ensimmäisillä tunneilla opiskelijoiden kanssa edellisen lukuvuoden etäopetusjakson kokemuksista sekä hyviksi havaituista opiskelumenetelmistä. Tämä antaa opiskelijalle valmiuksia mahdollisiin tuleviin etäopetusjaksoihin. Varmistetaan samalla, että kaikilla opiskelijoilla on toimivat tietokoneet ja verkkoyhteydet.
Abiturienttien kanssa tutustutaan ylioppilastutkintolautakunnan ja oman lukion ohjeisiin ylioppilaskirjoitusten toteuttamisesta mahdollisissa erityistilanteissa.
Tukitoimia jatkaville opiskelijoille
Keväältä 2021 jatkavien opiskelijoiden oppimisen edistymistä ja hyvinvointia tarkkaillaan. Erityistä huomiota kiinnitetään yli kolmatta vuotta opiskeleviin ja niihin opiskelijoihin, jotka eivät ole poikkeusolojen aikana edenneet suunnitellusti. Tärkeää on kiinnittää huomiota siihen, että opiskelijan opintojen eteneminen ei viivästyisi mahdollisten opetuksen poikkeusjärjestelyiden vuoksi. Työnjaosta ryhmänohjaajien, aineenopettajien ja opinto-ohjaajan kanssa sovitaan erikseen tapauskohtaisesti.
Tukimuotoina voivat olla tukiopetus, erityisopettajan tuki, opetuksen eriyttäminen ja muut pedagogiset ratkaisut sekä tehostettu opinto-ohjaus ja ryhmänohjaus. Opiskelijoille tarjotaan henkilökohtaisen ohjauksen lisäksi tukea esimerkiksi opintojen uudelleen aikatauluttamiseen sekä henkilökohtaisten opiskelusuunnitelmien päivittämiseen.
Lukuvuoden alussa opiskeluhuoltoryhmä pyrkii kokoontumaan kerran kuukaudessa. Opiskeluhuollon palveluista eli psykologi- ja kuraattoripalvelut sekä opiskeluterveydenhuolto tiedotetaan heti lukuvuoden alussa kaikkia opiskelijoita. Jos opiskelijan tilanteesta herää huoli, hänet ohjataan opiskeluhuollon palveluihin. Opiskeluhuollon palveluissa varaudutaan lisääntyneeseen yksilökohtaisen tuen tarpeeseen.
Arvosanan korotusmahdollisuus, tukiopetusta ja kertausta
Opinto-ohjelman mukaisesti eteneminen voi edellyttää esimerkiksi mahdollisuutta hyväksytyn tai hylätyn kurssiarvosanan tai oppiaineen arvosanan korottamiseen. Jos opiskelija pyytää, tulee hänelle antaa mahdollisuus arvosanojen korottamiseen opetussuunnitelman mukaisesti.
Mikäli on tarpeen, niin järjestetään tukiopetusta Opetushallitukselta saadun avustuksen turvin. Tukiopetus voi olla henkilökohtaista tai pienryhmissä annettavaa opetusta. Ylioppilaskirjoituksiin valmistautuville voidaan tarjota myös ”räätälöityjä” kertausmahdollisuuksia. Lukuvuoden alussa aineenopettajat kartoittavat tukiopetuksen tarpeen omien aineidensa osalta. Opiskelijoita kannustetaan pyytämään tukiopetusta suoraan aineenopettajalta.
Tukitoimien järjestämisessä huomioidaan, ettei opiskelija kuormitu liikaa suuren työmäärän tai itsenäisesti suoritettavien tehtävien vuoksi ja ettei mahdolliset erityisjärjestelyt aiheuta opintojen kasautumista kevään poikkeusolojen jälkeen. Aineenopettajien, ryhmänohjaajien ja opinto-ohjaajan vastuunjako tukitoimien suunnittelussa ja toteuttamisessa sekä yhteistyö ja tiedonkulku sovitaan erikseen. Opiskelijoiden opiskelusuunnitelmia ja lukio-opintojen kestoaikaa päivitetään tarvittaessa.
Opetushallitukselta haetaan avustusta lukiokoulutuksen koronaviruksen aiheuttamien poikkeusolojen vaikutusten tasoittamiseksi tehtäville tukitoimille.
Tukea myös lukion aloittaville
Lukion aloittavia opiskelijoita tuetaan tavanomaista enemmän, jotta varmistetaan, etteivät ainakaan lukuvuoden aloituksen mahdolliset poikkeukselliset tilanteet vaikeuta opiskelijan lukio-opiskeluun orientoitumista. Aloittavat opiskelijat on Pieksämäen lukiossa jaettu aikaisempaa pienempiin ohjausryhmiin, jotta ryhmänohjaaja oppii tuntemaan oppilaansa paremmin.
Ensimmäisten viikkojen aikana aloittavat opiskelijat perehdytetään lukiolaiskannettavan käyttöön, lukion digitaalisiin ohjelmistoihin ja oppimateriaaleihin.
Opettajien varautuminen uuteen etäopetusjaksoon
Opettajille järjestetään mahdollisuuksia kehittää digiosaamistaan ja varmistetaan digitaalisten välineiden toimivuus sekä saatavuus, mikäli syksyllä joudutaan siirtymään uudelleen etäopetukseen.
Opettajia kannustetaan jakamaan keskenään hyviä kokemuksia toimivista opetuskäytännöistä.
Oppitunnit voidaan tarvittaessa pitää Teamsissa, jotta esim. vapaaehtoisessa karanteenissa olevat opiskelijat voivat seurata oppitunteja reaaliaikaisesti.
Pieksämäen lukiolle laaditaan erillinen suunnitelma ja linjaukset siitä, miten sekä minkälaisin toteuttamistavoin poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin mahdollisesti siirrytään ja kuinka etäopetusta koronatilanteen niin vaatiessa järjestetään.
Koronavirukselle altistumista ja tartuntaa ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä lähiopetuksessa
- Opetusta koskevissa järjestelyissä otetaan huomioon tartuntavaara ja siihen liittyvät terveysviranomaisten ohjeet.
- Toistaiseksi koulusta ei tehdä opintoretkiä eikä oteta kouluun vierailijoita.
- Sisätiloissa käytetään kasvomaskeja. Opiskelijoille on maskeja koulun ala-aulassa ja opettajille on jaettu maskipakkaukset.
- Muistutetaan opiskelijoita turvaväleistä, käsien pesusta ja maskin käytöstä mahdollisimman monella tavalla ja aina kun opiskelijoiden toiminnassa havaitaan puutteita.
- Kannustetaan kaikkia opiskelijoita ottamaan rokotesuoja. Pyritään järjestämään syksyllä koululle Walk-In rokotuspiste.
- Opetuksessa ja kaikessa muussakin toiminnassa vältetään turhia lähikontakteja sekä noudatetaan hyvää hygieniaa.
- Ruokailussa vältetään turhia lähikontakteja ja huolehditaan yleisestä hygieniasta.
- Tehostetaan siivousta OKM:n ja THL:n ohjeiden mukaisesti.
- Mikäli kouluyhteisön jäsenellä on sairastumiseen viittaavia oireita, hänen tulee pysyä kotona ja hakeutua testiin.

“Mikäli on tarpeen, niin järjestetään tukiopetusta. Ylioppilaskirjoituksiin valmistautuville voidaan tarjota myös ”räätälöityjä” kertausmahdollisuuksia. Opiskelijoita kannustetaan pyytämään tukiopetusta.”