Laatutavoitteet ja painopistealueet



Pieksämäen lukion opetusjärjestelyt ovat monimuotoiset ja turvaavat oppilaille mahdollisuuden suorittaa lukio-opinnot 3 vuodessa. Lukion opetussuunnitelman mukaiset valtakunnalliset syventävät/valinnaiset kurssit pyritään toteuttamaan kaikissa aineissa. Opetusryhmien koot pidetään saman kokoisten lukioiden keskimääräisellä tasolla. Lukuvuoden 2021-2022 ylioppilastutkinnon tuloksissa pyritään saavuttamaan valtakunnan keskiarvo. Jatko-opintokelpoisuuden suhteen tavoitteena on, että 90% ylioppilastutkinnon suorittaneista hakee samana vuonna koulutukseen ja vähintään 10% kevään ylioppilaista saa korkeakoulupaikan todistusvalinnalla.
Uusi opetussuunnitelma lukion aloittavalle ikäluokalle
Lukuvuoden 2021-2022 aikana otetaan käyttöön uusi opetussuunnitelma lukion aloittaville opiskelijoille. Opetussuunnitelmaa kehitetään lukuvuoden aikana kokemusten, tarpeen ja saadun palautteen myötä. Uuden opetussuunnitelman sujuva käyttöönotto ja opetuksen kehittäminen opetussuunnitelman tavoitteiden mukaisesti on lukuvuoden tärkein toiminnallinen tavoite.
Opetussuunnitelma on laadittu koulukohtaisten valinnaisten opintojen osalta joustavaksi. Tuntijakoon on varattu mahdollisuus eri oppiaineiden valinnaisille opinnoille ja yhteistyöopinnoille. Valinnaisia opintoja kehitetään opiskelijoilta saadun palautteen ja tarpeiden mukaisesti vuosiluokka kerrallaan.
Opetussuunnitelman perusteissa on määritelty myös opiskelijan oikeus erityisopetukseen lukio-opinnoissa sekä lisäksi oikeus jatko-ohjaukseen lukion suorittamisvuotta seuraavan vuoden aikana. Lukuvuoden 2021-2022 aikana kehitetään ohjauksen ja erityisopetuksen käytäntöjä saatujen kokemusten ja palautteen pohjalta.
Lukio-opetus on järjestettävä niin, että jokaisella lukiolaisella on halutessaan mahdollisuus saada kokemusta korkeakouluopiskelusta ja mahdollisuus kehittää kansainvälistä osaamistaan sekä työelämä- ja yrittäjyysosaamistaan. Yhteistyömuotoja näiden osaamisten toteuttamiseksi kehitetään lukuvuoden 2021-2022 aikana kaikkien oppiaineiden opetuksessa mahdollisuuksien mukaan.
Valtakunnallisissa opetussuunnitelman perusteissa muutetaan lukio-opintojen rakennetta siten, että opinnot on jaettu erimittaisiin moduuleihin (1-3 opintopistettä), joista rakennetaan erimittaisia opintojaksoja joko oppiaineen sisällä tai usean eri oppiaineen yhteisenä opintojaksona. Pieksämäen lukiossa on toistaiseksi laadittu OPO1, PS1 ja TE1 pakollisiin moduuleiden yhteinen Hyvinvointi -opintojakso, joka toteutetaan ensimmäisenä opintovuonna.
Lukuvuoden aikana kehitetään oppiaineiden välistä yhteistyötä ja yhteisiä opintojaksoja opiskelijoilta saadun palautteen, tarpeen, kokeilujen sekä toisista lukioista saatujen hyvien käytäntöjen perusteella. Samoin kehitetään temaattisia opintoja sekä lukiodiplomeja.
Oppivelvollisuuden laajentuminen
Syksyllä 2021 lukionsa aloittavat ovat pääsääntöisesti oppivelvollisia. Oppivelvollisuuden laajentuminen tuo oppilaitokselle uusia tehtäviä oppivelvollisten ohjaus- ja valvontavastuun muodossa. Yhteistyöhön huoltajien kanssa tulee luoda toimivat käytännöt ja periaatteet. Perinteisesti lukiosta ollaan oltu yhteydessä huoltajiin, kun tulee ongelmia. Jatkossa koteihin ollaan yhteydessä riittävän ajoissa, ettei tule ongelmia. ”Oppivelvollisuuslukion” toimintakulttuurin kehittäminen on toinen lukuvuoden kehittämiskohde.
Lukuvuoden aikana kehitetään toisen asteen yhteistyötä oppivelvollisuuden toteuttamisessa sekä erityisesti uuden tutkintoon valmistavan koulutuksen (TUVA) kehittämisessä. Yhteistyötä ja toimintakulttuuria Esedun kanssa yhteisissä tiloissa rakennetaan pienin askelin koulun arjessa.
Hanketoiminta
Toivottavasti opiskelijoille suunnattu kansainvälisyyshanke ”Against Online Slavery” sekä opettajien kansainvälisyyshanke ”Muille maille vierahille” voidaan käynnistää jälleen koronavuoden jälkeen. Mikäli korona suo, niin sekä opiskelijat että opettajat tulevat tekemään lukuvuoden aikana useita hankevierailuja.
Opiskelijoiden hankkeen teemana on medialukutaito ja lähdekritiikki. Kumppanimaita ovat Turkki, Italia, Liettua, Romania, Portugali ja Suomi. Opettajien hankkeen tavoitteina on kielitaidon, projektiosaamisen ja ammatillisen osaamisen kehittäminen tuomalla kansainvälistä näkökulmaa eri oppiaineisiin sekä uuteen opetussuunnitelmaan.
Työelämäyhteyksiä kehitetään syksyn 2021 aikana osallistumalla YES Etelä-Savon koordinoimaan ESR:n rahoittamaan yrittäjyyskasvatushankkeeseen ”Yrittäjyyskasvatuksella elinvoimaa Etelä-Savoon – Menestyksen timantti”.
Koronatilanteesta palautuminen
Lukuvuoden 2021-2022 tavoitteena on palata poikkeuksellisista opetusjärjestelyistä takaisin tavalliseen ja turvalliseen kouluarkeen sekä lähiopetukseen, pedagogiseen normaaliin.
Poikkeusoloissa mahdollisesti syntyneen oppimis- ja hyvinvointivajeen jälkihoitoa jatketaan monipuolisilla tukitoimilla. Lukuvuoden mittaan pyritään vahvistamaan yhteisöllisyyttä ja panostetaan ryhmäytymiseen. Opiskelijoiden opintojen etenemistä seurataan systemaattisesti ja erilaisia tukitoimia kehitetään ja tarjotaan aktiivisesti.
Edellisen lukuvuoden etäopetusjaksojen aikana käyttöön otettuja uusia toimintatapoja ja pedagogiikkaa kehitetään soveltuvin osin opiskelijoilta saadun palautteen mukaan osaksi koulun toimintaa.




“Tavoitteena on olla koteihin yhteydessä riittävän ajoissa, ettei tule ongelmia.”
“Lukuvuoden 2021-2022 tavoitteena on palata poikkeuksellisista opetusjärjestelyistä takaisin tavalliseen ja turvalliseen kouluarkeen sekä lähiopetukseen, pedagogiseen normaaliin.”