Opetussuunnitelmat, työpäivät, periodit ja viikon työjärjestys
Opetussuunnitelmat
Pieksämäen lukio noudattaa valtioneuvoston hyväksymää tuntijakoa ja Pieksämäen kaupungin lukion opetussuunnitelmaa. Syksyllä 2021 lukion aloittavat opiskelevat uuden, vuoden 2019 opetussuunnitelman mukaan ja muut opiskelevat vuoden 2016 opetussuunnitelman mukaan.
Pieksämäen lukion opetussuunnitelma 2016 (2-4 luokan opiskelijoille.)
Pieksämäen lukion opetussuunnitelma 2019 (Lukion syksyllä 2021 aloittaville.)
Uusi opetussuunnitelma tuo uusia käsitteitä.
Moduulit: Pakolliset opinnot jäsennetään oppiainekohtaisesti 1–3 opintopisteen laajuisiksi moduuleiksi. Oppiaineen tavoitteet, keskeiset sisällöt ja arviointi kuvataan moduuleilla. Valinnaiset opinnot ovat kahden opintopisteen laajuisia moduuleja.
Opintojakso: Jatkossa kurssin sijaan puhutaan opintojaksoista, jotka kootaan edellä mainituista moduuleista. Yksi opintojakso voi sisältää moduuleita useista eri oppiaineista, ja se voi koostua yhdestä tai useammasta moduulista.
Opintopiste: Moduuleiden ja opintojaksojen laajuus kerrotaan jatkossa opintopisteillä. Lukion oppimäärä on jatkossa 75 kurssin sijaan 150 opintopistettä. Opetuksen määrään tämä muutos ei vaikuta, vaan 2 opintopistettä sisältää täsmälleen yhtä paljon opetusta kuin yksi kurssi tähänkin asti.
Laaja-alainen osaaminen: Kaikissa oppiaineissa on yhteisiä tavoitteita laaja-alaisesta osaamisesta. Ne liittyvät elämänhallintaan, kuten vuorovaikutus- ja oppimistaitoihin, sekä vastuulliseen vaikuttamiseen, kuten ympäristöön sekä yhteiskunnalliseen ja globaaliin osaamiseen. Tavoitteena on hyvä yleissivistys, kestävän tulevaisuuden rakentaminen ja vahvat jatko-opinto-, työelämä- ja kansainvälisyysvalmiudet.
Muissa oppilaitoksissa tai ohjatussa valmennuksessa suoritettavista soveltavista kursseista ja niiden hyväksymisestä opiskelijan kokonaiskurssimäärään tulee aina neuvotella etukäteen opinto-ohjaajan ja rehtorin kanssa.
Opetuksen rytmittyminen
Pieksämäen lukion lukuvuosi jaetaan viiteen periodiin. Jokaisella periodilla on oma lukujärjestys. Opiskelijalla on 5-7 oppiainetta, kutakin 5 tuntia viikossa, siten että 75 minuutin opetuskertoja on 3 kertaa. Yhden palkin opetus on jaettu 2 x 90 minuutin ja 1 x 45 minuutin oppitunneiksi. Työpäivät päättyvät eri aikoihin: maanantai, keskiviikko ja perjantai klo 14.45; tiistai klo 15,30 ja torstai klo 14.30. Maanantaina on tunnin ruokatauko klo 11-12. Pidemmän tauon aikana voidaan tarvittaessa pitää, ryhmänohjausta tai infoja opiskelijoille ja opettajille.
Pieksämäen lukiolle laaditaan erillinen suunnitelma ja linjaukset siitä, miten sekä minkälaisin toteuttamistavoin poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin ja etäopetukseen mahdollisesti siirrytään ja kuinka etäopetusta koronatilanteen niin vaatiessa järjestetään.
Lukion syksyllä 2021 aloittavilla on psykologian, opinto-ohjauksen ja terveystiedon muodostama ”Hyvinvointi” -opintojakso ensimmäisten kolmen periodin aikana. Kevätlukukaudella liikunta, opinto-ohjaus ja musiikki opiskellaan kolmelle periodille hajautettuina. Englantia opiskellaan neljän neljän periodin ajan 2×90 minuuttia viikossa. Ryhmänohjaukselle ei ole kiinteää aikaa, vaan jokainen ryhmänohjaaja sopii tapaamisajan opiskelijoiden kanssa eri periodeille.
Kunkin palkin oppitunnit sijoittuvat viikon lukujärjestykseen ns. kiertotuntikaavion mukaisesti. Palkkien paikat kiertotuntikaaviossa ovat pääsääntöisesti samat joka jaksolla. Kiertotuntikaavioon voi kuitenkin tulla muutoksia eri periodeille, mikäli opetusjärjestelyt niin edellyttävät. Muutokset näkyvät reaaliaikaisesti Wilmassa olevassa opiskelijan työjärjestyksessä. Wilmasta näkyy päivän työjärjestykset, arviointiviikon aikataulut, kurssiarvosanat jne.
Lukuvuoden työ- ja loma-ajat sekä arviointiviikot ja ylioppilastutkinnon koepäivät on merkitty oheiseen työpäivätaulukkoon.
