Järjestyssäännöt
1. Läsnäolovelvollisuus, poissaoloselvitykset ja lomat
Opiskelija on velvollinen olemaan säännöllisesti läsnä valitsemiensa kurssien oppitunneilla. Opiskelijan tulee osallistua opetukseen, jollei hänelle ole myönnetty siitä vapautusta. Ryhmänohjaaja myöntää vapautuksen koulutyöstä opiskelijalle korkeintaan kolmeksi päiväksi ja pidemmät lomat anotaan rehtorilta. Opiskelijan tai hänen huoltajan tulee antaa poissaoloselvitys viipymättä.
Opiskelija anoo lomaa itse laatimallaan vapaamuotoisella anomuksella, josta tulee käydä ilmi hakijan nimi ja ohjausryhmä, loman ajankohta sekä hyvä perustelu loman myöntämistä varten. Opiskelija päivää ja allekirjoittaa anomuksen itse ja huoltaja varmentaa anomuksen nimikirjoituksellaan. Alaikäisen opiskelijan loma-anomuksen voi huoltaja tehdä myös Wilman kautta, ja täysi-ikäinen opiskelija voi tehdä sen itse. Äkillisissä sairaustapauksissa voi luvan koulusta poistumiseen antaa kuka tahansa opettaja. Opettaja tiedottaa poissalosta muille opettajille ja ryhmänohjaajalle.
Alaikäisen opiskelijan poissaoloselvityksen tekee huoltaja Wilma-järjestelmän välityksellä. Täysi-ikäinen opiskelija antaa poissaolostaan selvityksen itse. Mikäli opiskelija joutuu olemaan poissa koulusta pakottavasta syystä yhtäjaksoisesti yli kolme (3) päivää, huoltajan tai täysi-ikäisen opiskelijan tulee ilmoittaa poissaolon jatkumisesta ryhmänohjaajalle.
Mikäli opiskelijalla on joltakin kurssilta poissaoloja neljä (4) kertaa (pitkässä palkissa kolme (3) kertaa), aineenopettaja ottaa yhteyttä opiskelijaan poissaoloista ja informoi asiasta myös ryhmänohjaajaa. Mikäli kurssikohtaisia poissaoloja on 7 kertaa (pitkässä palkissa viisi (5) kertaa), kurssi keskeytyy, ellei poissaoloihin ole erityisen painavaa syytä ja opiskelijalla voidaan katsoa olevan edellytykset suorittaa kurssi poissaoloista huolimatta. Mikäli opiskelija on syytä ilmoittamatta poissa kurssilta, hänet voidaan poistaa asianomaiselta kurssilta. Luvaton poissaolo alentaa arvosanoja.
2. Välitunnit, vapaatunnit ja liikkuminen
Välitunneilla on suotavaa käydä ulkoilemassa koulun pihamaalla. Sisätiloissa on mahdollista viettää välitunteja ja opiskella hyppytunneilla. Itsenäiseen opiskeluun pyritään varaamaan vapaita luokkia ja koulutilan kalustuksessa huomioidaan myös opiskelijoiden viihtyisät oleskelu- ja opiskelutilat.
Oppilaiden autojen ja mopojen parkkipaikkana toimii koulurakennuksen eteläpuolella oleva asfaltoitu paikoitusalue. Lämmitystolpalliset parkkiruudut on varattu henkilökunnan käyttöön. Polkupyöriä varten on omat telineet koulurakennuksen ympärillä ja katoksissa. Koulumatkoilla ja siirryttäessä opintovierailuille tai liikuntapaikoille kuljettaessa on aina noudatettava liikennesääntöjä.
3. Tupakointi ja päihteiden käyttö
Tupakointi ja päihteiden käyttö on kiellettyä koulussa ja koulunkäyntiin liittyvissä tilanteissa sekä koulualueella. Mikäli opiskelija esiintyy koulussa tai koulunkäyntiin liittyvissä tilanteissa päihtyneenä, hänet poistetaan tilanteesta (opiskelijoiden turvallisuudesta huolehditaan), ja alaikäisen ollessa kyseessä, tästä ilmoitetaan kotiin. Lukion opiskelijoiden päihteiden käyttöä sekä tupakointia pyritään vähentämään valistuksella sekä tarvittaessa henkilökohtaisilla keskusteluilla ryhmänohjaajien, terveydenhoitajan, opinto-ohjaajan tai rehtorin kanssa. Pieksämäen lukion tavoitteena on edistää lukiolaisten terveellisten elämäntapojen ja asenteiden omaksumista.
4. Kouluruokailu
Koulu tarjoaa päivittäin jokaiselle opiskelijalle kouluaterian. Ruokailu tapahtuu porrastetusti. Ruokailua edeltävä tunti opiskellaan yhdessä sovitun aikataulun mukaan. Ruokailuun meno on porrastettu jonojen välttämiseksi. Hyvistä tavoista ja hygieniasta huolehtiminen lisää yleistä viihtyvyyttä ruokailussa. Päällysvaatteet jätetään naulakoihin, eikä ruokalassa pidetä lakkia päässä.
Ruokalaan mennessä, jonottaessa ja ruokaillessa pidetään 1-2 metrin turvaväli muihin ruokailijoihin. Kädet pestään huolellisesti vedellä ja saippualla tai käsidesillä ennen ruokalaan menoa. Ruokalaan ei jäädä aterioinnin jälkeen viettämään aikaa.
Ruokasaleja voi muina kuin ruokailuaikoina käyttää opiskelu- ja ryhmätyötilana. Ruokasalissa oleva Esedun opiskelijakahvila palvelee myös lukiolaisia.
5. Lunttaaminen ja plagiointi
Jos opiskelija esittää omina suorituksinaan muita kuin itse tekemiään vastauksia tai tehtävien suorituksia, ne arvioidaan hylättyinä suorituksina. Koetilanteessa lunttaaminen aiheuttaa koesuorituksen hylkäämisen.
6. Omien TVT-laitteiden käyttö oppitunneilla, kokeissa ja muissa lukion tilaisuuksissa
Älypuhelimia, tabletti-tietokoneita ja muita TVT-laitteita saa käyttää oppitunneilla, kokeissa ja muissa koulun tilaisuuksissa ainoastaan opiskeluun ja muuhun opettajan ohjeistamaan toimintaan.
7. Rike- ja häirintätilanteet
Rike- ja häirintätilanteessa opettaja toteaa rikkeen ja sen seuraukset opiskelijalle. Opettaja vie asian rehtorille tiedoksi. Rehtori, opettaja ja opiskelija yhdessä keskustelevat ja selvittävät asian sekä yhdessä sovitaan jatkotoimenpiteet, jotka kirjataan. Kurinpitokeinoja käytettäessä noudatetaan hallinnon yleisiä oikeusturvaperiaatteita. Henkilökuntaa ohjeistetaan kurinpidollisten toimivaltuuksien käyttämisestä.
8. Kurinpitokeinot
Oppilaitokseen ei saa tuoda eikä työpäivän aikana pitää hallussa sellaista esinettä tai ainetta, jonka hallussapito on muussa laissa kielletty tai jolla voidaan vaarantaa omaa tai toisen turvallisuutta taikka joka erityisesti soveltuu omaisuuden vahingoittamiseen ja jonka hallussapidolle ei ole hyväksyttävää syytä. Rehtorilla ja opettajalla on yhdessä tai erikseen oikeus työpäivän aikana tarkastaa opiskelijan mukana olevat tavarat ja ottaa haltuunsa opiskelijalta edellä tarkoitettu kielletty esine tai aine. Tarkastamisessa ja haltuunotossa noudatetaan lukiolain 26 §:n (d – g) määräyksiä. Opiskelijan tarkastaminen ja esineiden ja aineiden haltuun ottaminen kirjataan oppilasrekisteriin ja siitä ilmoitetaan alaikäisen opiskelijan huoltajille mahdollisimman pian sekä tapahtuneesta annetaan koulutuksen järjestäjälle kirjallinen selvitys.
Opetusta häiritsevä tai turvallisuutta vaarantava opiskelija voidaan määrätä poistumaan jäljellä olevan oppitunnin ajaksi luokkahuoneesta tai muusta tilasta, jossa opetusta annetaan, taikka oppilaitoksen järjestämästä tilaisuudesta.
Jos poistettava opiskelija koettaa vastarintaa tekemällä välttää poistamisen, rehtorilla ja opettajalla on oikeus käyttää sellaisia opiskelijan poistamiseksi tarpeellisia voimakeinoja, joita voidaan pitää puolustettavina opiskelijan ikä ja tilanteen uhkaavuus tai vastarinnan vakavuus sekä tilanteen kokonaisarviointi huomioon ottaen. Oppilaan poistamisessa ei saa käyttää voimankäyttövälineitä. Voimakeinojen käyttöön turvautuneen opettajan tai rehtorin tulee antaa kirjallinen selvitys tapahtuneesta opetuksen järjestäjälle.
Opiskelijan osallistuminen opetukseen voidaan evätä enintään kolmen työpäivän ajaksi, jos on olemassa vaara, että toisen opiskelijan tai oppilaitoksessa tai muussa opetustilassa työskentelevän henkilön turvallisuus kärsii opiskelijan väkivaltaisen tai uhkaavan käyttäytymisen vuoksi taikka opetus tai siihen liittyvä toiminta vaikeutuu kohtuuttomasti opiskelijan häiritsevän käyttäytymisen vuoksi.
9. Kurinpitorangaistukset
Opiskelijalle, joka häiritsee opetusta tai muuten rikkoo järjestystä, taikka menettelee vilpillisesti, voidaan antaa kirjallinen varoitus. Jos rikkomus on vakava tai jos opiskelija jatkaa edellä tarkoitettua epäasiallista käyttäytymistä kirjallisen varoituksen saatuaan, hänet voidaan erottaa oppilaitoksesta määräajaksi, enintään yhdeksi vuodeksi. Kirjallisen varoituksen ja erottamiseen liittyvässä kurinpitoasiassa menetellään ja se toimeenpannaan lukiolain 26 a §:n mukaisesti.
Jos opiskelija on tutkimuksen alaisena rikoksesta, häneltä voidaan tutkimuksen ajaksi pidättää oikeus opiskeluun, jos se opiskelijan tekemäksi epäiltyyn rikokseen tai siihen liittyviin seikkoihin nähden on perusteltua. Rikokseen liittyvässä kurinpitoasiassa menetellään ja se toimeenpannaan lukiolain 26 a §:n ja 26 c §:n mukaisesti.
Järjestyssäännöistä ja kurinpitokeinoista tiedotetaan opinto-oppaassa. Opiskelijat saavat tiedon lukuvuoden alussa ja huoltajia tiedotetaan vanhempainilloissa. Tarvittaessa otetaan yhteyttä ja tehdään yhteistyötä eri viranomaistahojen ja huoltajien kanssa. Järjestyssääntöjen ja kurinpitokeinojen seuranta sekä niiden toteutumisen ja vaikuttavuuden arviointi tapahtuu opetussuunnitelman seurannan ja arvioinnin yhteydessä.
“Opiskelija anoo lomaa itse laatimallaan ja huoltajan allekirjoittamalla vapaamuotoisella anomuksella josta tulee käydä ilmi loman ajankohta sekä hyvä perustelu loman myöntämistä varten.”
“Yleinen käyttäytymisohje voidaan tiivistää seuraavasti: Ollaan ihmisiksi, pidetään turvaväli ja huolehditaan hygieniasta!”


Lukuvuoden 2021-2022 aikana noudatetaan vielä viranomaisten antamia koronavirusohjeita.